Csomagolásmentes vásárlás

   Miért? Mert úgy gondoljuk, hogy túl sok hulladék keletkezik a háztartásokban és bár szelektíven gyűjtjük és mind hiszünk benne, hogy egy részét újra lehet hasznosítani, de talán egyszerűbb lenne meg sem termelni ezt a hulladékot. Ez a Zero Waste, vagyis nulla hulladék mozgalom. Ennek szeretnénk részesei lenni és reméljük ti is! Nem gondoljuk, hogy egyik napról a másikra ki tudunk iktatni az életünkből minden csomagolóanyagot, egyszer használatos műanyagot, de miért ne próbálnánk meg?
 
   Másik törekvésünk, hogy termékeinket a lehető legkisebb távolságról, a lehető legkevesebb köztes szereplővel szerezzük be és kínáljuk, ezzel rövid ellátási láncokat (REL) hozva létre. Miért jó ez? Ha a termékeknek nem kell sok száz, esetleg több ezer kilométert utazniuk, akkor egyrészt csökken a légszennyezettség, hiszen kisebb távolságot tesz meg a jármű, amely szállítja, másrészt lényegesen kevesebb csomagolóanyagra van szükség. Valamint helyi termékek vásárlásával hozzájárulunk a környezetünkben élő helyi termelők megélhetéséhez, fejlődéséhez és ezzel közvetve a környezetünk fejlődéséhez.
 
   Nem utolsó sorban pedig, azért is jó csomagolásmentesen vásárolni, mert így mindenből annyit tudtok venni, amennyire szükségetek van. Ha csak kevés tároló helyed van otthon és mindenből minimális készleted, akkor nem kell feltétlenül egy kilót megvenned. De akkor is praktikus, ha szeretsz spájzolni és a szokásos egységcsomagok többszörösét tartanád otthon a saját tároló edényedben. És jöhetsz akár konkrét receptekkel és egészen pontos, de nem kerek mennyiségekkel is.
 
   Elsőre, de talán még másodikra sem tűnik majd egyszerűnek ez a vásárlási mód, de megéri! Minden darab hulladék, amit nem termelünk meg, hozzájárul egy élhetőbb, tisztább környezethez és nagyon hamar szemmel látható eredménye lesz a saját háztartásod hulladéktermelésében is. Várunk szeretettel!
 
A Stelázsi csapata.

Stelázsi csomagolásmentes bolt

4400 Nyíregyháza, Országzászló tér 6.

NITVATARTÁS

Hétfő – Péntek 09:30 – 17:30

Szombat 09:00 – 13:00